DOGAĐANJA


Kalendar događanja za područje cijele Istre možete pogledati OVDJE


FESTIVAL SAMONIKLOG BILJA

festival_samoniklog_bilja

*Izvor fotografije: Radio Labin

Područje općine Kršan, kao i cijela Istra prava je riznica samoniklog bilja. Od 2010. godine pokrenut je u Kršanu dvodnevni Festival samoniklog bilja koji se održava posljednjeg vikenda u travnju. Brojni posjetitelji uče ili usavršavaju svoje znanje o korištenje bilja u svakodnevnom životu: u gastronomiji, fitoterapiji, kozmetici i liječenju .Mnogobrojni posjetitelji učinili su da je manifestacija postala prepoznatljiva širom Hrvatske, ali i u susjednim zemljama.

Na festivalu možete sresti brojne izlagače i njihove biljne proizvode, stručne predavače, kuhare koji pripremaju i prezentiraju jela od samoniklog bilja, ali i one koji će vas odvesti na kršanske livade gdje ćete pripremiti i herbarij od ubranog bilja.

Kući možete odnijeti i originalni suvenir u obliku začinske biljke koju ćete, na primjer, zasaditi u vlastiti vrt ili balkon.

Sljedeći ""Festival Samoniklog bilja" održat će se 22. i 23. 04.2017.

KRAFIFEST

krafifest

*Izvor fotografije: regionalexpress.hr

„Krafi, tradicijski su specijalitet i specifičnost ovoga dijela Istre kojemu se u čast svake godine 1. svibnja organizira manifestacija nazvana Krafifest. Ovom jelu pridaje se posebna važnost jer je duboko ukorijenjen u narodnoj kuhinji i jer su se njime častili i sladili u obitelji za vrijeme blagdana, na slavu nebesima. Zato možda i ima oblik polumjeseca ili punog Mjeseca.“

Prvi Krafifest održan je 2004. godine u Čepić Polju. Količina pripremljenih krafi svake je godine sve veća i veća, a u 2015. godini ponudu je činilo čak 300 kg pripremljenih delicija!

Krafi su specijalitet i jelo kršanskoga kraja koje se jede kao glavno jelo ili kao desert. Razlikuju se po tome što svaka domaćica dodaje neki svoj sastojak što ga čini posebnim i drugačijim. I to je još jedno jednostavno ali savršeno jelo spravljeno od svakodnevnih namirnica. Tajna dobrih krafi uglavnom leži u siru koji mora biti domaći, punomastan i s pravilnim omjerom šećera i soli.

Osim tradicijske slane i slatke verzije, današnji vrsni kuhari odlučili su napraviti i modernu verziju krafa. I uspjeli su. Ponudili su flambirane krafe: na tavi se rastopi maslac, doda šećer i kad se sve lijepo zarumeni doda se sok od naranče. Flambiraju se kuhani krafi, orasi, suhe grožđice i rakija te se sve zalije slatkim vrhnjem. Vrlo ukusan desert kojega pripremaju i lokalni ugostitelji.

I upravo zbog toga Krafi zaslužuju svoj Festival. Krafifest je namijenjen svim zaljubljenicima u kulinarstvo, tradicijsku kuhinju i gastronomiju, festival na kojem bivaju otkrivke mnoge tajne vrhunske delicije...

Krafifest se svake godine održava u Kršanu 1. svibnja.

Sljedeći "Krafifest" održat će se 1.5.2017.

ZVONČIĆ ZOVE U PLOMIN

zvoncic_zove_u_plomin

*Izvor fotografije: Radio Labin

Manifestacija posvećena ugroženoj biljnoj vrsti traje već deset godina zaredom od 15. svibnja do 15. lipnja u živopisnom Plominu u vremenu kada istarsko-kvarnerski endem pokazuje svu svoju raskoš u mjestima istočne obale našeg poluotoka , Plominu, Sisolu i Brseču te na otocima Cresu, Krku, Plavniku, Rabu i Pagu. Procijenjen kao gotovo ugrožena vrsta, glavna je tema manifestacije «Zvončić zove u Plomin»

FESTIVAL LOVA - HUBERTFEST

huberfest

*Izvor fotografije: Radio Labin

Općina Kršan razvija i lovni turizam na površini lovišta od preko 5.000 ha. Po zaštitniku lovaca, Sv.Hubertu, nazvan je i festival lova. Cilj festivala je edukacija o divljači i lovu, razvoj lovnog turizma te obogaćivanje turističke i ugostiteljske ponude. Već prvi festival održan u studenome 2014. privukao je više od tisuću posjetitelja.

Kroz galeriju fotografija doživjet ćete i vi odličnu atmosferu prvog "Hubertfesta".

Sljedeći "Huberfest" održat će se u studenom 2016. godine.

IVANJA ŠUŠNJEVICA, Lipanj

U Šušnjevici, naselju na državnoj cesti Vozilići – Tunel Učka svake se godine održava već tradicionalna pučka fešta, Ivanja. Uz Ivanju se povezuje skup običaja u pučkoj tradiciji.

U naselju se nalazi crkva sv. Ivana Krstitelja iz 1838. godine, jednog od najomiljenijih svetaca u hrvatskom narodu.

KOŽLJONSKI SAMONJ – KOŽLJAK, Kolovoz

Svake se godine održava već tradicionalna pučka fešta u naselju Kožljak koje se nalazi se na županijskoj cesti Šušnjevica –Vozilići.

RIBARSKA FEŠTA NA PORTE, Plomin Luka, Kolovoz

Tradicionalna ribarska fešta svake godine u Plomin Luku privuče mnogobrojne domaće i strane goste.

Kušanje ribljih jela, zabava i ples potraju do ranih jutarnjih sati.

ISTARSKA ROMANTIČNA VEČER – KRŠAN, Kolovoz

Zvuci romantične glazbe i stihova te likovni radovi poznatih istarskih i hrvatskih umjetnika već dugi niz godina u impresivni kršanski kaštel privuku mnogobrojne posjetitelje.

Kaštel postaje mjesto neposredne komunikacije publike i izvođača, a manifestacija svake godine potvrđuje da je i romantika našla mjesto u turističkoj ponudi. Klasična glazba, evergreeni, taktovi jazza odzvanjaju dugim ljetnim noćima i daju im posebnu draž.

MOJE SELO – MOJA KUMPANIJA – KRŠAN, Kolovoz

Na sportsko-rekreacijskom centru Pristav već se tradicionalno održavaju malonogometni i boćarski turnira ekipa iz Kršana i okolice. Druženje potraje do dugo u noć uz zvukove lokalnih glazbenih izvođača.

ČEPLJONSKI SAMANJ – ČEPIĆ, Rujan

Pučka fešta održava se u Čepiću povodom blagdana Male Gospe. U poslijepodnevnom programu odražava se susret sportskih klubova dok u večernjem programu nastupaju domaći pjevači i članovi folklornih društava, a pripremaju se i odlična domaća jela.

BELA NEDEJA – PLOMIN, Listopad

Živopisni Plomin tradicionalno svake godine proslavlja Belu nedeju: nudi domaće kulinarske specijalitete i posebna vina, te obilježava Dan Majke Božje od Rožara. Nekoliko posljednjih godina redovito su predstavljana razna jela kroz povijesna razdoblja, medno vino te davno zaboravljene delicije ovih krajeva.

Manifestaciju obilježava i stručno vođenje kroz plominski Stari grad, a sve završava ugodnim druženjem uz zvuke glazbe.

  • istra logo color
  • htz logo color
  • hrv365 logo color
  • klub iznajmljivaca logo color
  • tripadvisor logo color
  • evisitor logo color
  • opcina krsan logo kolor
  • ministarstvo turizma logo color