GASTRONOMIJA – ŠTO KUŠATI U NAŠIM RESTORANIMA

Na malom prostoru kršanske općine podjednako ćete uživati u morskim i mesnim specijalitetima, ali i raznim tjesteninama i jelima od samoniklog bilja. Draž istarskoj kuhinji daje jednostavnost u spravljanju osnovnog jela od onoga „što se ima doma“, ali uz neizostavno korištenje začinskih biljaka kojima obiluju istarske livade: bosiljka, majčine dušice, kadulje, ružmarina, lovora, metvice, matičnjaka. Ono čime započinjemo upoznavanje s našom kuhinjom su krafi i manifestacija koja slavi ovu izvornu deliciju – Krafifest.

KRAFI

krafi

Krafi su tjestenina punjena sirom. Tijesto od kojeg se spravlja različito je obzirom da li se kuhaju ili prže. Ako se kuhaju, brašnu se dodaju jaja, malo šećera i soli te se zamiješa s mlakom vodom, a ako se prže onda se tijestu dodaje još i kvasac, šećer rastopljen u mlakoj voda i maslac (u strogo tradicijskom receptu dodaje se mast).Tajna leži u nadjevu od sira koji mora biti domaći, punomastan, s pravilnim omjerom šećera i soli. Nadjevu se još dodaju i suhe grožđice ako se krafi služe kao slastica. Krafi su se tijekom vremena stalno kulinarski nadograđivali. Tako su plominski pomorci u ove krajeve donijeli dotad nepoznatu namirnicu - muškatni oraščić koji je postao sastavni dio krafa. Nakon što se tijesto tanko razvije, čašom se izrežu kolutovi u tijestu te na njega stavlja nadjev. Nadjev se preklopi drugim kolutom od tijesta te vilicom utisne po rubovima da bi se i donji i gornji kolut sjedinio. Krafi se potom kuhaju u slanoj vodi i kad isplivaju na površinu zgotovljeni su. Posipaju se ribanim sirom i posluže npr. uz žgvacet. Ako se prže, stavljaju se u vruće ulje i nakon toga posipaju sa šećerom. I to je to. U posljednje vrijeme nude se i u flambiranoj varijanti, a uz Krafifest, LINK ? manifestaciju ovdašnje turističke zajednice, krafi su , zasigurno spašene od zaborava.

PRŠUT I JELA OD MESA

prsut i jela od mesa

Ovdašnji ugostitelji rado će vam ponuditi istarski pršut, sušeni proizvod od svinjskog buta, specifičan i aromatičan po načinu spravljanja i dozrijevanja. Suši se uglavnom na buri, hladnom sjeveroistočnom vjetru koji često puše na ovom području, a kad bure nema, na propuhu. Izvornost istarskog pršuta priznala je nedavno i Europska unija. Osim pršuta, prepoznatljiva mesna istarske delicija je i ombolo, žlomprt ili zarebrnjak (sušeni svinjski kare) na ulju i vinu. Od starine, ombolo se jede i kao ukusan narezak. Na ulju i vinu spravljaju se i istarske kobasice. Čripnja (peka) s mesom (janjeće, kokošje, meso kozlića ili divljač) i krumpirima poseban je specijalitet. Na stolu će se još naći i kuhani kiseli kupus s kobasicama i mesom ili čak tripice. Na moru je ponuda obilje dobre ribe i jela od školjaka. Posebno se preporučuje hobotnica pod čripnjom (pekom), crni rižoto (rižot s crnilom od sipa) i školjke oštrige s limunovim sokom ali i dagnje na buzaru.

SIR

sir

Uz pršut ide i sir: kravlji, kozji i ovčji. Kravlji sir blagog je i mliječnog okusa te se više koristi kao dodatak uz tjesteninu, ili kao smjesa za punjenje tjestenine. Kozji i ovčji sir su pikantniji zbog aromatičnih trava koje životinje pasu. Posebno je kvalitetan ovčji sir od autohtone istarske ovce pramenke (crne ovce sa svijetlim, bijelim točkama) koja je vrlo izbirljiva i jede samo probranu travu. U Istri se proizvodi posebna vrsta sira, a to je skuta – svježi kravlji, kozji i ovčji sir. Jede se obično s kruhom, ali je posebno ukusan ako se jede sa svježim smokvama, grožđem ili kruškama.

FRITAJA

Fritaja, omlet, je u Istri, uz maneštru, kultno jelo. U proljeće je najomiljenija fritaja s divljim šparogama, aromatičnom biljkom opora okusa, ljekovitih svojstava. Fritaje se spremaju i sa suhim kobasicama, gljivama, pršutom, divljim radičem, mladim lukom (tzv. merikanski luk), pomidorima (rajčicama), špinatom, tikvicama, mladim izdancima česna (bijelog luka), mladim leprinom (još jedna samonikla biljka), pancetom.

MANEŠTRA

Maneštra, gusta juha od više vrsta namirnica, od starine se poslužuje kao glavno jelo i još je i danas jedno od najomiljenijih. Mnogo je varijanti maneštri. Osnovni sastojci su fažol (grah), krumpir i pešt ( koji se spravlja od slanine i češnjaka ). Umjesto pešta često se stavlja i maslinovo ulje, a na kraju se dodaje jedna od namirnica po kojoj će maneštra dobiti i ime: bobići (mladi kukuruz), stupana trukinja (usitnjenog kukuruza), slanac (slanutak), far (oljušteni ječam), bob, leća, koromač (komorač). Maneštra od kiselog kupusa i repe naziva se jota.

PALENTA

palenta

U naseljima općine Kršan se jede i palenta (žganci). Na obali je to palenta s brodetom od riba ili sipa ili pak lignji ili rakova. U unutrašnjosti je to palenta z drobon na šugo (palenta s umakom od iznutrica) i palenta z ucvirki (palenta prelivena poprženim čvarcima na ulju).

TJESTENINE

Tjestenina je u Istru došla u srednjem vijeku kad se u 11. stoljeću počela širiti sa Sicilije. Vrijedne istarske domaćice su tjesteninu doradile, obogatile i dale joj osebujnu prepoznatljivost. Stoga imamo: fuže, njoke, istarske lazanje, raviole, pljukance ili frkančiće, pasutice, makarune na žlicu. Obično se sve ove tjestenine, osim pasutica, poslužuju uz žgvacet - umak napravljen od rajčice, goveđeg ili kokošjeg mesa ili pak suhih kobasica kao i divljači. Poslužuju se i na bijelo. Na bijelo znači lagani umak na bazi maslinovog ulja s dodatkom luka i češnjaka ili jednostavno samo posute ribanim ovčjim sirom.

JELA OD MESA

Od mesa se obično jede osušeni ombolo, žlomprt ili zarebrnjak (sušeni svinjski kare) na ulju i vinu. Od starine, ombolo se jede i kao ukusan narezak. Na ulju i vinu spravljaju se i istarske kobasice. Čripnja (peka) s mesom (janjeće, kokošje, meso kozlića ili divljač) i krumpirima poseban je specijalitet. Na stolu će se još naći i kuhani kiseli kupus s kobasicama i mesom ili čak tripice.

KVARNERSKI ŠKAMP I MORSKE DELICIJE

kvarnerski_skamp_i_morske_delicije

Meso kvarnerskog škampa punog je okusa i tankog oklopa te ga neki smatraju najboljim na svijetu. Oni najcjenjeniji love se vršama, a nekoliko je načina njihove pripreme: sirovi i marinirani s nekoliko kapi maslinovog ulja i limunovog soka ili pak u toplim predjelima kao što su rižoti ili istarska tjestenina. Kao glavno jelo pripremaju se „na buzaru“ što je jedno od najpopularnijih ribljih jela. Restorani na moru nude i obilje dobre ribe i jela od školjki. Posebno se preporučuje hobotnica pod pekom, crni rižoto, s crnilom od sipa i školjke oštrige s limunovim sokom, ali i dagnje.

ISTARSKA SUPA

Na kraju svakog dobrog objeda ili večere bilo gdje na području općine Kršan i drugdje po Istri nudi se Istarska supa. Istarska supa je istarski specifikum i jedini specijalitet u svijetu od kojega se može istovremeno pristojno najesti i napiti. Radi se od vina terana ili borgonje koje se malo ugrije, doda šećer, maslinovo ulje i papar te prepečeni kruh koji se uroni u vino. Pije se iz posebnog vrča od pečene gline, tzv, bukalete.

  • istra logo color
  • htz logo color
  • hrv365 logo color
  • klub iznajmljivaca logo color
  • tripadvisor logo color
  • evisitor logo color
  • opcina krsan logo kolor
  • ministarstvo turizma logo color