PRIRODNE ZANIMLJIVOSTI

prirodne zanimljivosti

S područja općine Kršan pruža se pogled na najveću istarsku planinu, Učku. Učka se proteže u dužini od 23 kilometra u smjeru sjever – jug, od Ćićarije sve do Plominskog zaljeva. Ova najviša istarska planina je ujedno i najsjeverniji Park prirode na Mediteranu. Stanište je oko 1300 biljnih vrsta od kojih valja spomenuti stenoendemični Tommasinijev ili učkarski zvončić (Campanula tommasiniana), a među mnogobrojnim životinjskim vrstama valja istaknuti surog orla (Aquila chrysaetos). Učka ima veće količine padalina i bujniju vegetaciju od svih ostalih primorskih planina. Najviši vrh je Vojak (1401 m) s kamenim vidikovcem do kojeg vode zanimljive poučne pješačke staze, a posjetitelji Parka mogu uživati i u biciklizmu, planinarenju, slobodnom penjanju i slobodnom letenju, te brojnim edukativnim programima. Podno prijevoja je 1982. godine pušten u promet cestovni tunel Učka u dužini od 5062 m.

Općina Kršan ima izlaz i na more. To je Plominski zaljev, duboko usječen u kopno. Obala je kamenita, divlja, ali upravo stoga posebna. Tko poželi može se, naravno, i okupati na nekom skrovitom mjestu ili pak na uređenoj javnoj plaži zaljeva koji se proteže 3,4 km u dužinu i svega 300 m u širinu. Najveća dubina zaljeva je 51 m.

Nedaleko Plomina nalazi se važno naselje i trajektna luka Brestova, važna poveznica između kopna i otoka Cresa.

KLIMA I KARAKTERISTIČNE BILJNE VRSTE

klima_i_karakteristicne_biljne_vrste

Područje ima blagu mediteransku klimu koja se miješa s kontinentalnom i planinskom. Zanimljivo je istaknuti da se Kršan nalazi malo iznad 45. paralele i smješten je točno na pola puta između Sjevernog pola i Ekvatora. S Učke i Sisola često zapuše bura - snažan, hladan, svjež i suh vjetar koji zimi daje intenzivan osjećaj hladnoće, a ljeti tako ugodnu svježinu. Drugi najčešći vjetar je topli vjetar jugo koji puše s mora i donosi kišu.

Zahvaljujući tome, stanište je mnogobrojnih biljnih vrsta među kojima i jedne zaštićene prelijepe biljke nazvane Istarski zvončić (Campanula istriaca). Stanište zvončića je gora Sisol s koje ga je snažna bura razmnožava i po starom gradu Plominu. Impresivna je vizura starih plominskih kamenih zidina kada od sredine svibnja do sredine lipnja procvjetaju modri „slapovi“ zvončića. U čast zvončića, pokrenuta je zanimljiva turistička manifestacija «Zvončić zove u Plomin».

Uspješno se uzgaja i autohtono stablo masline Plominke. Zbog jake bure koja često puše s obronaka Plominske gore, prirodnom selekcijom opstala su stabla otporna na hladnoću te ovu maslinu zovu i «maslina za buru». Trenutno se provode istraživanja morfoloških karakteristika sorte i kvalitete ulja koja bi mogla postati zaštićeni brend ovog kraja. Stabla stara i više od stotinu godina ponos su plominskih maslinika.

Ističemo i zanimljivu samoniklu biljku, jestivu ošrolinsku šparogu (Asparagus acutifolius). Mladice niskog bodljikavog grma jako su cijenjene i nezaobilazne namirnice proljetne istarske gastronomije. Ima ljekovita svojstva, a smatraju je i afrodizijakom. Raste od ožujka do lipnja u niskoj makiji i šumi.

  • istra logo color
  • htz logo color
  • hrv365 logo color
  • klub iznajmljivaca logo color
  • tripadvisor logo color
  • evisitor logo color
  • opcina krsan logo kolor
  • ministarstvo turizma logo color