DOBRODOŠLI U KRŠAN

Kršan je srednjovjekovno naselje smješteno na istočnom dijelu istarskog poluotoka, na državnoj cesti Pazin –Labin i sjedište je općine koja danas broji oko 2.951 stanovnika. Osim spomenutog, općinu čine još 22 naselja: Plomin, Kožljak, Blaškovići, Veljaki, Lazarići, Boljevići, Čambarelići, Jesenovik, Nova Vas, Šušnjevica, Letaj, Kostrčani, Lanišće, Zankovci, Polje Čepić, Zatka Čepić, Purgarija Čepić, Plomin Luka, Stepčići, Vozilići, Zagorje i Potpićan.

Cijelo područje okružuju s jedne strane obronci planine Učke, njen najjužniji vrh Sisol, i rub Čepićkog polja, nekadašnjeg velikog jezera Čepić, a s druge strane Kvarnerski zaljev - sjeverni dio Jadranskog mora.

Tako na površini od 124 km2 imate priliku uživati u morskom, ravničarskom, ali i brdskom krajoliku, otkriti brojne prirodne i kulturno-povijesne znamenitosti, zaviriti i u obnovljene istarske kamene kuće koje se svojim eksterijerom savršeno uklapaju u prirodni okoliš.

Možda će vas zaintrigirati natpisi na glagoljici, prvom slavenskom pismu, očuvane sakralne građevine, ostaci pavlinskog samostana i nekoliko kaštela, freske starih majstora, renesansni obrambeni zidovi, endemične biljke, Park prirode Učka koji se dijelom proteže i na našem području ili pak vidikovac s kojega je Kvarnerski zaljev kao na dlanu. Njegujemo i čuvamo od zaborava bogato folklorno i glazbeno blago (dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja) te vlaški jezik koji je uvršten na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske te UNESCO-ov Atlas ugroženih jezika svijeta.

Festival samoniklog bilja, manifestacija posvećena istarskom zvončiću, endemičnoj biljnoj vrsti, zatim Krafifest u cilju očuvanja krafi, zanimljivog izvornog jela naših baka i djedova, restorani koji nude istarsku kuhinju, festival lova Hubertfest te pješačke i biciklističke staze doprinijeli su da brojni posjetitelji naselja kršanske općine odaberu za izlet ili aktivni duži odmor.

Za ugodan boravak pobrinut će se neki od 120 domaćinstava koja pružaju uslugu smještaja u sobama, apartmanima i ruralnim kućama. Smještaj je moguće odabrati i u atraktivnom hotelu smještenom na litici iznad Plominskog zaljeva s jednim od najljepših istarskih vidikovaca.

Razloga za posjet kršanskoj općini ima napretek. Očekujemo vas i radujemo se vašem dolasku.

  • istra logo color
  • htz logo color
  • hrv365 logo color
  • klub iznajmljivaca logo color
  • tripadvisor logo color
  • evisitor logo color
  • opcina krsan logo kolor
  • ministarstvo turizma logo color